Hvilket udstyr har jeg valgt ?

Som udgangspunkt var det første jeg kiggede på – kajakken. Inden jeg kastede mig ud i de vilde investereringer, undersøgte jeg markedet for både brugte og nye kajakker. Jeg var ude og teste forskellige både og valget faldt på en Boreal Baffin C1. Jeg var så heldig at finde den eneste frabriksnye kajak i DK, der var produceret i dens hjemland Canada. Idag produceres de i Østen, og det har de ikke været særlig heldig med 🙁 Grunden til mit valg er at jeg “lærte” at sejle i en Baffin P1 som er plastic udgaven. Den sejler fantastisk, men glasfiber udgaven er dog en tand bedre.

Det næste der skal fokuseres på er pagajerne. Det er jo det der driver “værket” og her er det ekstremt vigtigt at få testet mange modeller af. Kroppen skal jo gerne kunne “overleve” de fysiske anstrengelser uden en masse skavanker til følge:-) Her faldt valget på en carbon delbar Werner Kaliste – fremragende pagaj efter min mening. Efterfølgende har jeg prøvet “træpindene” eller som de rettelig hedder grønlænder pagaj. De har eksisteret i rigtig mange år uden at designet har ændret sig, så der må jo være et eller andet som inuitterne har gjort rigtigt. Og efter at ha’ roet med en “grønlænder” var jeg solgt og blev nødt til at købe en. Jeg ror skiftevis med begge pagajer al afhængig hvad jeg foretager mig.

Og en ting man ikke kommer uden om – det næst vigtigeste, nemlig rednings/svømmevest! ( Man sejler da ikke uden vel ? ) Markedet er fyldt med mere eller mindre egnede modeller i alle prisklasser lige fra de mest simple til de mere avancerede. Gå kun efter en godkendt vest, dernæst en god pasform. Dernæst kan man kigge lidt på de forskellige funktioner der tilbydes – alt efter havd man har brug for. Jeg har valgt en YAK Vent med 70 N i opdrift (normalen ligger på 50 N) og det er ikke fordi jeg vejer ret meget, men mere for den ekstra opdrift den har.

Der skal jo også lidt tøj på kroppen og afhængig af vejret er der mange muligheder. Lige fra et par shorts og t-shirt om sommeren, til en tør-dragt om vinteren. Der imellem er der frit slag i bolledejen. Hvad har jeg så? Til vinterbrug har jef desværre ikke nogen tør-dragt endnu 🙁 Derimod bruger jeg en dry-top fra Kokatat og et par tør-bukser også fra Kokatat. Indenunder har jeg en heldragt i uld fra Aklima og hvis det er meget koldt lidt ekstra trøje/bukser i svedtranspoterende materiale. Sættet har den fordel at det kan bruges hver for sig på forskellige tider i for- og efterår. Den store ulempe er at det desværre ikke er helt vandtæt, hvis du skulle ryge i suppen. Et par bibs (tør-buks med “lang” overdel der kan rulles sammen med jakken) kan bruges og er stort set vandtæt. En let jakke Tropos fra Kokatat er lige anskaffet, så nu skulle jeg være dækket ind. Foresten har jeg også en kort neoprendragt.

Hvad har jeg ellers af grej?

Når turen går over flere dage, har jeg bl.a. følgende grej:

2 pers. telt Nordpol Fagerfjell, liggeunderlag Exped Downmatt 7M, sovepose 3 sæson Carinthia Tropen 185, kogegrej Trangia 25-4UL og en masse andre nyttige uundværlige ting.

Ting jeg dog altid har med når jeg er på vandet er bl.a. førstehjælps-kit, nødblus, fløjte og kompas. En pose med lidt tørt tøj og masser af væske (læs vand). Ekstra pagaj er også godt at have 🙂